Bare dropp dugnaden, den har ikke noe for seg!

Jeg foreslår at vi dropper dugnad nå, vi vet alle at det er bare er et fåtalls dedikerte personer som gidder å stille uansett, og en håndfull som stiller for å ikke tape ansikt og utfører det som i beste mening kan uttales som en innsats.

Hjemmesommer i Nord-Norge

Mitt forslag er at vi heller går over til å arbeide, store som små! For det er adskillig flere som stiller på arbeid hver dag og gjør en innsats som resulterer i lønn. Hardt arbeid som vil hjelpe oss gjennom pandemien som kom snikende over landegrensene. Arbeid som vil gi oss lønn for strevet, selv om det enda er en stund til utbetalingsdatoen. La oss bare prøve å ikke få sparken før vi når frem til lønningsdagen.

Første arbeidsoppgaver er å tenke på generell hygiene, og da særlig håndvask. Ikke pill deg i nesen og ta på dørhåndtaket etterpå. Vask hendene først med såpe og vann, nøye! Sprit hendene i tide og utide, det hjelper.

Andre oppgave er å holde rumpen i ro i hjemlige trakter, ikke fart rundt som omreisende selv om det frister. Spar heller reisene til dem som absolutt må dra, som for å ta et spaopphold på sykehus for å bytte ut deler eller dem som må reise for å utføre jobben. Vi har det vel ikke så jævlig hjemme i Norge at vi må rømme unna ved første og beste mulighet. En tur over grensa på harryhandel er faktisk ikke en livsnødvendig reise.

Tredje oppgave, hold avstand! Vi er kjent som et folk som liker litt avstand til andre, og dette er ikke tiden for å endre dette. Det er helt innafor å være en litt sær nordmann som stivner til når noen prøver å møte deg velkommen med kyss på kinnet eller en klem. Trekk deg unna med god samvittighet.

Fjerde oppgave er å droppe å drikke hele flasken med vin, glemme at vi er i nasjonal krisetilstand og klemme uhemmet på alle du møter. Om vi hadde klart å holde avstand på byen ville vi ikke hatt behov for å stenge dørene. Men som kjent er, når alkoholen renner inn, renner vette ut… Greit nok at vi skal hjelpe handelsstanden, men vi kan jo sponse flere en vinmonopolet. Er det rart ungdommen blir snurt når de ikke får feste, forbildene gjør jo det samme med ferie og den slags fornøyelser.

Femte oppgave må jo være å lytte til råd helsemyndighetene gir. Dette er ikke tidspunktet å oppføre seg som trassige tenåringer fulle av hormoner som vil trosse de superteite foreldrene. Helsemyndighetene vet faktisk best i de fleste tilfellene, og de vet i alle fall mer enn oss med mindre erfaring rundt sykdom og pandemi.

Sjette oppgave er ærlighet. Slutt å spre løgner i hytt og gevær. Spør legen om du har luftveissymptomer svarer du med sannheten, selv om det betyr at du ikke kan møte opp på legekontoret og risikerer å få en vattpinne opp i nesen. Selv om du ikke tror du er smittet kan du være det.

Alle som jobber vet at noen av arbeidsoppgavene våre er mer eller mindre pyton, men husk på belønningen på lønningsdagen. Den dagen når vi har klart å få has på viruset som sprer seg gjennom verdenssamfunnet.

For oss som jobber i helsevesenet er det fryktelig frustrerende å se alle som ikke bryr seg om «dugnaden”, så jeg ber deg gå over til å arbeide heller. Kanskje reglene blir lettere å følge, for lønningen langt der fremme er en vanlig hverdag der vi igjen kan klemme andre litt stivt og beklemt, tafse på han foran i kassa og styrte nedpå en flaske vin.

Noen må administrere dem som passer på deg når du blir akutt syk! Til alle døgnets tider når krisen inntreffer. ...

 

Sove sa du?

Klokken er 0315 og jeg vekkes av «mamma, det kommer luft ut av nesen din!». Jeg har mest lyst til å grine, men øynene er gjenklistra av søvn og kroppen hyler etter ro. «Legg deg å sov, det er natt enda!» Som om ord noen gang har hjulpet når en særdeles aktiv 3åring finner ut at den skal stå opp midt på natta. «Æ må tissse!» Den lille terroristen har heldigvis lært seg å gå på do selv, så jeg sender henne ut av rommet og håper hun vasker fingrene når hun er ferdig. Men merkelig nok kan hun ikke tørke seg selv midt på natta, de ferdighetene funker bare på dagen. Så hun setter i å vræle så hun sikkert vekket hele nabolaget. Jeg roper på faren som trakk det lengste strået og fikk sove på sofaen, alene. Uten armer og ben plantet i tryne eller fingre som piller i ørene. Det går en stund før han kommer seg ut av dvalen å kommer seg inn på badet.

 

Jeg lukker øynene og glir inn i søvn, for etter en 14timers arbeidsdag vil kroppen ha søvn. Men det varer ikke lenge, for 4 minutter etterpå kjenner jeg en finger som piller meg i navelen?! Wtf liksom… «mamma, kan vi dra på stranda?» Jeg sukker tungt å svarer at man kan ikke dra på stranda midt på natta og får til svar at jamen det er jo sol ute. Jeg tenker at det er jo typisk at til og med været er ute etter nattesøvn min. Kan vi ikke bare ha sol på dagen? Det hadde vært så mye lettere på sommeren når vi har endeløse diskusjoner med ungene som har lest i bøker at det skal være mørkt ved leggetid. Kan noen være så snill å skrive barnebøker for NordNorge?

Så jeg sender henne inn i stua til faren, han får ta seg av henne resten av natta. Nå må jeg sove for å i det hele tatt være snakkende til når jeg skal kravle ut av sengen timer senere. Uten noen timer ekstra med søvn vil jeg ende opp som en levende død som vaser rundt uten mål og mening med enstavelsesord som en eller anna huleboer fra svunnen tid. Jeg prøver å tenke at jeg ligger på stranda i sola med bølgene rullende inn over sanden og lydige unger som ikke stikker av.

 

Takk og pris for at mellomste arvingen er inne i en god periode og sover bra om natta. For i dag hadde jeg muligens ikke taklet å være våken med dem begge.

Jeg legger meg ned igjen, lukker øynene og prøver å finne søvn. Helt til blæra mi bestemmer seg for å overta rollen som vekkeklokke…det er bare å innse at slaget er tapt! Jeg velter ut av sengen og kryper inn på do. Der blir jeg sittende å sove en stund, før jeg nesten faller i gulvet og bråvåkner. Urutinert, for etter 10år med nattevåking burde jeg ha lært å sitte sovende på do uten å miste balansen…