hits

Kjære medforeldre, slå av TV før det er for sent!

31.03.2015 - 23:50 2 kommentarer

Kjære medforeldre, nå må vi ta ansvar å springe rundt som villmenn/kvinner og slå av alle fjernsynsapparater som står på! Vi kan skade våre barn, og det er er utelukkende flaks at en del av oss fra nyere generasjoner har overlevd den risikofylte barndommen og fått et velutviklet språk. Ser du en boks med bilde i en forretning, spring inn og finn av-knappen i en rasende fart så vi kan redde de stakkars forbipasserende barna som sitter i trehjuls-vogner og studerer omverdenen. Bare overse sinte ansatte som prøver å stoppe deg din superhelthandling.

Fra og med nå kan du bare glemme å bruke tv som belønning, barnevakt, bestikkelse eller tidsfordriv i barneoppdragelsen. Aldri mer en halvtime på øye mens poden sitter oppslukt med "makkapakka", eller en kjapp husvask når arvingene har noen minutter kranglefri med øynene festet på skjermen.

For vi vil vel ikke at barna våre skal ta motorisk skade og få et dårlig utviklet språk? Ja og kanskje alle søvnproblemene skyldes tv-tid, og for ikke snakk om nærsynthet som mange utvikler. Det er garanter TV som er skyld i alt dette, eller?! 

Ifølge den svenske barnelegen Hugo Lagercrantz bør ikke barn under 2år se på tv i det hele tatt, og for meg høres det ut som du lar barna se på tv så sitter de foran fjernsynet 24timer i døgnet uten unntak. Men en kjapp titt på foreldre i mitt nettverk viser at dette er langt fra sannheten. De aller fleste av oss liker faktisk å tilbringe tid med barna våre, og er svært tilstedeværende i deres liv, til tross for at enkelte eksperter mener noe annet. 

Jeg kommer ikke til å pakke ungene mine inn i bobleplast og vi forsetter rutinene vi har for tv. Frem til den dagen det kan legges frem solide bevis på at barn tar skade av stimuli i form av tv-seing tenker jeg som så at sunn fornuft fungerer utmerket. Det sier seg selv at barn ikke har godt av å se på tv døgnet rundt uten noen form for menneskelig stimuli fra foreldrene og eventuelle søsken, men det er også den ekstreme versjonen som jeg vil påstå er barnemishandling. En vesentlig del av omsorgen foreldre skal gi er å gi menneskelig kontakt og stimuli og det hører forhåpentligvis til sjeldenheten at barn ikke får dette. 

Nok en gang ser vi skremselspropaganda skytes ut fra høyt utdannende mennesker som fremstår som eksperter som baserer sine uttalelser på sin egen synsing og mening. Og med stor sannsynlighet er dette en konstruert problemstilling som de aller, aller fleste foreldre kan slippe å bekymre seg for. 


"Sorry lillebror, du må gå på rommet å være til storebror er ferdig å se på tv. Vent til morgen for da fyller du to år og da kan du få se på den også!"


Her i huset ser ungene ca 40minutter på tv i ukedagene, og i helgene får de faktisk se på tv når de står opp, og da prøver sannelig mor og far å stjele til seg en times ekstra søvn. Men merkelig nok blir det ofte slik at foreldrene i huset ser på barnetv og guttene går på rommet å leker seg. Og om de er syke, ja da får de også se mer på tv uten at jeg er bekymret av den grunn. Jeg vokste opp med samme rutinen, og har ingen problemer med å språk, motorikk eller sosiale antenner.  Den eneste gangen vi har tv-fri er i campingvogna, og det kan du lese om her. 

Facebooksiden min finner du her. 

 

2 kommentarer

Birger

31.03.2015 kl.23:53

Det høres ut som at dere har et sunt forhold til fjernsynet. Men for mye er sikkert ike bra! ;)

Yvonne Jensen

06.04.2015 kl.10:45

Birger: Ja, tror vi skal ha et ganske balansert syn på saken, og er helt enig i at for mye ikke er bra det heller. :)

Skriv en ny kommentar