hits

Ekstremvær i nord, og merarbeidet det fører med seg.

05.02.2015 - 21:56 2 kommentarer

Sannelig ser det ut til at all snøen som har vært sporløst borte i vinter har tenkt å komme på en gang! Det laver ned, å om ikke så alt for lenge kommer vi inn i måkkesnø for å få plass til mer snø fasen! Eller, jeg er jo ikke helt sikker på at vi kommer dit, men det er stor sannsynlighet for det. For i morgen hadde vi planlagt et besøk til hytta, en plass du helst ikke drar om det meldes ekstremvære og metervis med snø. Og da snakker jeg om nord-norsk vintervær om noen lurer, vi hyler og skriker ikke av 10 cm snø som fyker litt rundt hushjørnene. Nei når det meldes om dårlig vær her forventer vi flygende isbjørner i gatene og hustak som flyttes fra hus til hus. Noe som igjen maksimerer sjansen for snøras noe aldeles forjævlig mye. (Beklager språket, men det vil ganske sikkert komme noen fraser til før jeg er ferdig å skrive.) 

På en måte er det jo fint at det kommer snø, for det får oss i det minste til å tro at det er lyst ute, selv om vi ikke ser mer en fem cm ute av vinduet. Og utsikten samsvarer med tv uten signal i riktig så gamle dager, sånn da jeg var ung.

Når det varsles om ekstremvær her nord, så betyr det bokstavelig talt at vi kan regne med litt merarbeid. Vi kan fort se flygende kuer utenfor vinduene, biler som seiler over himmelen og fly som kjører etter veien. Orkan styrke betyr at trærne ligger langflat, og ikke bare svaier litt i vinden. Så når vi skal ut å gå søndagsturen må vi lime luen fast på hode og finne frem lodd som vi fester på bena så vi ikke flakser alt for langt avgårde når vindrossene herjer villmann. Vi lar være å tisse ute og finner frem vernebriller så ikke snøen skal fryse fast i øyenvippene. Stearinlys finnes frem og vi kontrollerer at vi har nødrasjoner av sjokolade og cola slik at vi ikke må ut å kjøre etter mørkets frambrudd. (Hele tiden med andre ord, utenom noen få timer midt på dagen når vi uansett er på jobb.) Men selvfølgelig, om det sku tikke inn ei melding fra forsikringsselskapet om at det er dårlige kjøreforhold så må vi jo uten en tur, ingen ting er så morsomt som å leke brøyteplog på ekte nordnorske vinterveier. 

Ved strømbrudd finner vi frem flintstein og tenner opp bål midt på stuegulvet, hvor vi griller rotter som trekker inn når uværet blir for ugjestmildt ute. Så vi er mer eller mindre selvforsynt og kan ha noen særdeles koselige stunder rundt bålet. Litt røyk kan vi leve med, og har vi et våkent øye klarer vi å fange inn trær som fyker forbi til ny tennved. 

Barna holdes kun hjemme om gradestokken kryper til minus 20 grader og da snakker vi om inne, men for å være sikker på at de kommer hjem knyter vi et tau i dem så vi kan dra dem tilbake når skoledagen er slutt.


"Kom igjen unga, jobb forter! Nu kjæm han snart med meir sny!"

Om været er skikkelig ille inviterer vi inn andre borgere av byen, og finner frem brennevinet! Så skåler vi med ulv, jerv og elgen, mens vi alle ler av at det renger i hovedstaden. Skadefryden er god å ha når vinden brøler utenfor døren, og far i huset klager på den faens snøfresen som atter en gang har gått til streik for dårlig lønn, for liten hviletid mellom vaktene og ustabilt arbeid. 

Og så setter vi oss ned med en neve tørrfisk å trøster oss med at det vi om et halvt års tid får sommer med ti grader og pissregn. 

Facebooksiden min finner du her! 

 

2 kommentarer

For et morsomt blogginnlegg.:p

Yvonne Jensen

18.02.2015 kl.20:53

Maren Helgemo: Hehe, ja humor i hverdagen må til :P

Skriv en ny kommentar